LITT OM HISTORIEN TIL BYGDIN HØIFIELDSHOTEL

To karer fra Lykkja – Knut Knutsen Lykkja og broren Ola Knutsen Skjefte så i 1869 muligheten til å skaffe seg et levebrød med den gryende turismen i fjellet. De satte opp Raudfjordheim ved den søndre bredden på Raudfjorden.

 

Den planlagte veien i området ble antatt å gå via Beito – Fleinsendin – Seksin og derved komme forbi Raudfjordheim. Det skjedde ikke, og Knut Knutsen Lykkja flyttet derfor fra stedet hvor Raudfjordheim opprinnelig lå, til østenden av Bygdinvannet og satte opp «Jotunheim turisthotell» ved veiens ende. Det er starten på dette hotellet, satt opp i 1897 og er den eldste delen av hotellbygningen. 

POPULÆRT REISEMÅL

Hotellet ble raskt et populært sted med en god standard for den tidsepoken, med lett adkomst grunnet god veiforbindelse. Til og med fly landet på isen om vinteren her med turister.
I 1904 ankom M/B Bygdin og startet rutetrafikk på Bygdin. Det tok 8 hester og 30 mann for å frakte båten fra Tonsåsen stasjon, som var så langt som Valdresbanen var ferdiglaget i 1904. Denne båten gikk fram til 1912 da den ble avløst av den båten som fortsatt trafikkerer Bygdin, M/B Bitihorn. Riktignok er denne båten etter det blitt delt på midten og forlenget 4 meter samt at motoren er fornyet flere ganger.

Foto av Bygdin fra 1957 

OTTERNESS-familien

Per Otterness d.e. kjøpte hotellet i 1911- 1912 av Carl Moen som eide hotellet fra 1906 – 1910. Hotellet gjennomgikk i 1910 - 1912 en stor ombygning. 
Bygningsmessig har dagens salonger, avdelingen med de historiske rom og kjøkken fremdeles mye fra denne perioden, blant annet er takstavene i dame- og herresalongen originale. Inngangspartiet ble også bygget i 1912.
Etter overtagelsen endrer hotellet navn til Bygdin Høifieldshotell. Hotellet fikk innlagt strøm og sentralfyring i 1936.

 Sønnen Eilert Otterness overtok hotellet etter sin far i 1940. På den tiden gikk betjeningen inn på ski via Båtskaret for å åpne hotellet, dette finner du b.l.a. bilder av i fellesområdene våre.

UNDER KRIGEN

Bygdin Høifieldshotell ble i krigsårene rekvirert som offisersforlegning. Rundt 1942, lå det tyske og østerrikske tropper i fjellene her for å trene på krigføring i fjell. Det var store styrker rundt om i fjellet, opp mot 20.000 mann og 600 hester og muldyr, og det var forlegninger ved Bitihorn, i Leirungsdalen, ved Vinstervann og mange flere steder. Mye kan sees enda i terrenget der de var. På Bygdin ble det konfiskert mye møbler, maleri og andre verdigjenstander. Det som er kommet til rette igjen etter krigen er pianoet, som ble funnet igjen i Trondheim, og en salong. Pianoet er i dag stemt opp og står i damesalongen, og har også blitt brukt til huskonsert.

NY UTBYGGING

Rundt 1964 ble det en ny utbygging med det såkalte murbygget mellom det eksisterende hotellet og annekset, denne delen er i 3 etasjer, og alle rom ble bygget med dusj og toalett.

   

Per Otterness d.y. tok over etter sin far i 1970-årene, og drev hotellet i 47 år, først sammen med sin kone Marit, deretter sammen med sin samboer Suzanne Kirchoff som også var kjøkkensjef.

DAGENS EIERE

I påsken 2017 stakk Tor Oxhovd Svalesen innom hotellet og tok en vaffel og en kaffe sammen med Per Otterness – og kom ut igjen med tanken om å kjøpe hotellet. I 2018 kjøpte familien Oxhovd/Svalesen fra Skammestein hotellet av Per Otterness, og drives nå av familien med Tor og sin mor Bente Oxhovd i spissen. I familien sies det at dette er den dyreste vaffelen Tor noen gang har kjøpt!

I løpet av årene fra 1912 har hotellet hatt flere benevnelser, fra Høifieldshotel til Hotell til Fjellhotell. Med overtagelsen av hotellet ønsket vi i familien å ta tilbake litt av den opprinnelige atmosfæren i hotellet, og har derfor tatt tilbake navnet Bygdin Høifieldshotel. Målet er å beholde det historiske preget som hotellet har og å ta vare på stemningen som våre gjester har vært og er glade i.

 

Noen endringer innen det bygningsmessige har vi allerede gjort:
- Noen av de historiske rommene har fått seg et løft
- Total oppussing av 22 dobbeltrom i 2020 med helt nye bad, alle med vannbåren varme fra eget biovarmeanlegg
- Nytt, lekkert gulv i hele spisesalen kom på plass til 2020
- Installasjon av biovarmeanlegg i nordenden av hotellbygget i 2019, fyres med flis produsert lokalt, bidrar til vannbåren varme for gulvvarme på alle nye bad samt varme i radiatorene.
- Kaféavdeling og ny resepsjon ble ferdig på høsten 2018

Noen flere endringer vil vi måtte gjøre fremover, men vi lover dere at vi skal ta vare på sjelen til hotellet!